İngilizce'den çevirince tam olarak böyle oluyor, aslında demek istediğim: Shopify is eating their ecosystem? :)
Borsada ($Shop) her ne kadar kötü de gitse uzaktan ilgiyle takip ettiğim ve başarılı bulduğum Shopify‘ın önce geçmişinde ufak bir yolculuk yapıp, ardından şirketin dijital reklam alanındaki potansiyel büyümesine ve ’Shopify is eating their ecosystem?‘ sorusuna kısaca değinmek istiyorum.
Severek takip ettiğim Ben Thompson, Stratechery isimli blogunda geçtiğimiz hafta içinde Shopify'ın geçirdiği evrimi (’
Shopify’s Evolution’) uzun bir makaleyle kaleme aldı. Bu yazıyı okumadan önce Shopify kurucu ortağı Tobi Lütke'nin; sahip olduğu bir e-ticaret sitesinde o zamanlar (2004) oldukça ucuza ($0.2) Google reklamı vereceğini bilmesine rağmen; kendi e-ticaret sitesini yönetmesi için uçtan uca bir çözüm sunan platform eksikliğini görüp de Shopify'ı kurduğunu bilmiyordum.
2004'te bu içgörüyle kurulan Shopify'da bugün 175 ülkedeki 1 milyondan fazla mağaza, yılda $200b satış yapıyor. Şirket Amazon'un dolaylı yoldan en büyük rakibi konumunda. Peki Shopify kurulduktan sonra nasıl bir yol izledi;
- İlk olarak 2009'da Shopify App Store ile API'larını geliştiricilere açarak üçüncü partilerin platforma uygulama geliştirmelerini sağladı. Mobil uygulama marketlerinden sonraki herhalde en büyük App Store bugün Shopify'dadır. Ödemeden kargo takibine çok sayıda çözüm, onlarca farklı pazar için lokalize edilmiş ve sürekli güncelleniyor, ürün gamı da genişliyor.
- Sonrasında 2010'da şirket Shopify Theme Store ile tasarımlara el attı. Geçtiğimiz yıl da bu alanda Hydrogen ile teknolojisini ve geliştirici deneyimini iyileştiren Shopify'da bugün hem hız hem dönüşüm olarak optimize edilmiş onbinlerce tema mevcut.
- 2013'e kadar ödemeyi iş ortaklarına bırakan şirket, kendi ödeme çözümü olarak Shopify Payment‘ı lanse etti ve 7 yıl sonra da, 2020'de, Shop App’i piyasaya sürdü. Böylece son tüketiciye direkt kendi çözümüyle de dokunmaya başlayan Shopify'ın yüz binlerce mağazasında hem ödeme bilgileriniz hem adresiniz dolu gelerek, tek tuşla alışverişinizi tamamlayabiliyorsunuz. Shop App ile tüm siparişlerinizi tek bir ekrandan takip edip yönetebilmeniz de mümkün.
- Shopify 2021'nin ortasında da lojistik alanında müşterilerine ’fulfillment‘ yani depo kiralama, depoya lojistik ve sipariş hazırlama süreçlerinin tamamını kendisinin sunacağını bir model duyurdu: Shopify Fulfillment Network (SFN).
- Yine geçen yılın aynı döneminde bünyesindeki e-ticaret sitelerinin FB, Snapchat veya Twitter gibi mecralarda yayınladıkları dijital reklamlardan çok daha fazla dönüşüm alması amacıyla Shopify Audiences ortaya çıktı. Ancak bu ürün henüz tüm mağazalar için yayında değil…
İki konuya değinmek istediğimden bahsetmiştim… İlki Ben Thompson'ın uzun uzun anlattığı e-ticaret sitelerinin verdiği reklamlar ve burada oluşan pasta. Apple'ın iPhone'larda kişisel veri mahremiyeti için duyurduğu ATT (’
App Tracking Transparency‘) ile Facebook gibi doğası gereği 3. parti konumunda duran medyaları e-ticaret reklam pastasının dışına itecek olması; orta-uzun vadede kendi çözümünü geliştirecek Shopify'ın oldukça işine gelecek gibi duruyor. Shopify Audiences'ı yakında daha fazla duyarız. Diğer andan
Amazon da aynı şekilde Thompson'ın deyişiyle en risksiz reklam çözümüne sahip: arama reklamları. Ancak Shopify kendi müşterilerinin hedefleme ve performanslarını ölçebilmekte bir adım önde gibi. Hiç uzatmayayım, Thompson'ın detaylı anlatımıyla sizi
baş başa bırakayım.
İkinci değinmek istediği konu ise yukarıdaki Shopify hikayesiyle oldukça alakalı… Bugüne kadar 1 milyar dolardan fazla yatırım alan ve e-ticarette hızlı ’
check-out‘ çözümleri sunan
Bolt.com'un kurucusu
Ryan Breslow'un Twitter'da başlattığı bir ’thread‘ ile Shopify'ın geride dönüp bakarsak üçüncü parti kişi ve şirketleri; önce platformuna davet edip sonrasında, gördükleri ilgiye de bakarak, aynı ürünü Shopify'ın kendisinin çıkarıp bu kişileri/şirketleri devre dışı bıraktığı, yani kurduğu ekosistemi kendi yediği 'iddiası’. Evet, yine ve yeniden pazar yerinin sahibi ile pazar yerindeki satıcının aynı şirket olması durumuyla karşı karşıyayız. :) Breslow'un bahsettiği Shopify özelliği tahmin edebileceğiniz gibi
Shopify Pay.
Şahsen Shopify'ın yaptığında iş dünyası standartlarına anormal ya da etik dışı bir durum olduğunu düşünmüyorum. Yine de bu gibi kişisel görüşlerden önce konunun bir regülasyona bağlanması gerekliliği kesinlikle ortada.
E-ticaret sektörünün Zapier'i
İki konu demiştim ama geçtiğimiz hafta içinde yatırım alan
Alloy Automation’dan da sizlere bahsetmek istiyorum. En kısa haliyle e-ticaret sektörünün Zapier'i olarak konumlanan Alloy, ajanslar, e-ticaret yöneticileri, girişimcileri ve yazılım geliştiriciler için ayrı ayrı değer önerilerine sahip. Çok büyük bir pazarda şu an sahip olduğu 200'den fazla entegrasyonla öne çıkan, Shopify'ı da içine alan ve geniş bir kitleye hitap eden Alloy'u ben oldukça beğendim.