Haziran 2019'da şöyle yazmışım: ‘
İnsan Kaynakları çoktan disrupt oldu bile!’
, tekrar tekrar yetenek pazarının değişiminden ve şaşan arz & talep dengesinden bahsetmeye gerek yok, pandemi ile beraber bu değişim daha da hızlandı diyerek girişe son veriyorum…
Bugün size tanıtmak istediğim
Braintrust; A seviye yeteneklerle yine A seviye şirketleri bir araya getiren bir pazar yeri, tahmin edeceğiniz gibi tam zamanlı işe alımlar için değil, proje bazlı işler için. Braintrust'ı farklı kılan şeylerin başında yeteneklerden sıfır komisyon, şirketlerden de yüzde 10 gibi düşük bir komisyon alması ve sistemin ‘olabildiğince’ dağıtık bir şekilde çalışması geliyor. Bu dağıtıklığı ve düşük komisyon oranlarını temelde Braintrust'ın sahip olduğu
$BTRST token‘ı sağlıyor. Token'a sahip olan yetenekler, sistemin 'kötü’ çalışmaması için normal bir pazar yerinden çok daha makul davranıyor. Braintrust ise elinde tuttuğu token'lar sayesinde normal pazar yerlerinden daha özgür davranabiliyor. Yani sizlere daha önce de bahsettiğim
DAO‘ların güzel ve doğru bir örneğini Braintrust'ta görebilmek mümkün.
Braintrust'ın tüm altyapısının da platformda yer alan yetenekler tarafından hayata geçirildiğininin altını çiziyorum.
Peki Braintrust nasıl çalışıyor? Şirketler olabildiğince spesifik bir şekilde proje detaylarını yayınlıyor; yetenekler ise iş ilanlarına ellerinde tuttukları token'ları riske ederek adeta teklifte bulunuyor ve eşleşme büyük oranda organik, insan müdehalesi minimumda, gerçekleşiyor. Platformda yer almak için yaptığınız başvuru ise ekip tarafından inceleniyor ve minimum 5 yıl tecrübe gibi kriterlere sahip olmanız bekleniyor. Yetenekler komisyon olmadan ödemesini alıyor, şirketler de ücretin yüzde 10'u kadarıyla token alıp sisteme koyuyor. Böylece platformu kullandıkça platformun yönetiminde söz sahibi olduğunuz, 'olabildiğince’ kullanıcıları tarafından yönetilen bir ağ yaratılmış oluyor.
Pazar büyüklüğü tahminlerinizin de üzerinde…
BrainTrust'ın metriklerini gerçek zamanlı olarak
şuradan takip etmeniz mümkün. 2018'da hayata çeken Braintrust'ta bugüne kadar 55 milyon doları aşan işlem hacmi oluştu. Yalnızca Upwork son çeyrekte 904 milyon dolar, Fiverr 260 milyon dolar hacime ulaştı. Masanın diğer tarafındaki Deloitte'un 2021 cirosu dünya çapında 50 milyar dolardan fazla, evet yanlış okumadınız.
Ya diğer pazar yerleri…
Yetenek alanındaki ihtiyacın büyüklüğünden olsa gerek; şirket, 2018'de kuruldu ve web3 alanında en hızlı ve istikrarlı büyüyen şirketlerden biri olmayı başardı. BrainTrust'ın kurduğu yatırım fonuyla aynı zamanda yatırımcısı olan, keyifle takip ettiğim e-bültenlerden
Not Boring incelemesini de konu ilginizi çektiyse tavsiye ediyorum. Braintrust bir çok açıdan (web3 ve
tokenomics gibi yeni yeni gelişen konu başlıkları başta olmak üzere) örnek alınası bir şirket ve gelecekte adından daha sık söz edeceğiz gibi.
Diğer yandan Braintrust'ın proje bazlı işlerde yaptığını Booking, Airbnb, Uber ve diğer dev pazar yerlerinde ileride yapmaya çalışan örnekler çıkar mı, çıkarsa pazarda nasıl karşılanırlar hep beraber göreceğiz…