Dijital Ürünler'de
Universal Basic Income konusundan sizlere daha önce bahsetmiştim. Hatta Y Combinator'ın da geçmişte bu konu üzerine çalıştığını hatırlayanlarınız olacaktır. UBI konusunu detaylandırmadan devam ediyorum, dileyenler Google'a uğrayıp geri gelebilir. :)
Eski Y Combinator Başkanı Sam Altman'ın da kurucu ekipte yer aldığı
Worldcoin, geçtiğimiz haftalarda 3 milyar dolar değerleme ile 100 milyon dolar
yatırım aldı; yatırım geleneksel hisse modeliyle değil, token alımı şeklinde gerçekleşti. Aynı zamanda bu yatırım, hala test aşamasında olan UBI için de bugüne kadarki en büyük sermaye girişi anlamı taşıyor. Bir başka deyişle de son zamanlarda çokça alışık olduğumuz gibi teknolojik (ve hatta bu sefer sosyolojik) bir inovasyonun halka açık olarak gerçekleşmesine şahit oluyoruz. Peki
Worldcoin en özet haliyle nedir; UBI'nin kriptografi ve kripto paralar kullanılarak şirketletmiş, hatta protokolleşmiş halidir.
Worldcoin özetle teknolojik ilerlemenin getirdiği maddi refahın, toplumum sürdürülebilir olması için dağıtılmasının ürünleşmiş hali. Bu açıdan bakıldığında kripto para, kriptografi ve blockchain teknolojisinin bu ürünün kalbinde yer alması hiç de şaşırtıcı değil.
UBI'yi uzun vadede düşündüğümüzde finansal boyutu bir yana teknolojik olarak da bir çok konuyu çözmesi gerekiyor: kişilerin tespiti ve KYC (Müşterini Tanı İlkesi), takip ve ölçümleme gibi. Worldcoin'in şu an odaklandığı alan insanları sahteciliğe mahal vermeden sisteme dahil edebilmek.
Worldcoin'in şimdiden 100 binden fazla insanı tekil bir şekilde sisteme dahil ettiği Orb adında bir cihazı var, gözde iris taraması yaparak tekilliği sağlıyor. Başka bir kişisel bilgiye gerek duyulmuyor ve toplanmıyor. Şu an bir Orb ile haftada 700 kişi sisteme dahil edilebiliyor. 2022 sonuna kadar üretilmesi planlanan Orb sayısı ise 50 bin.
Orb ile UBI'nın önündeki teknolojik engellerden birini aşmak öyle görünüyor ki mümkün. Ancak asıl zor olan şey kimin UBI'ye dahil olacağı ve sonrasındaki ölçümleme. Facebook'un başaramadığı Libra'sını da düşünecek olursak Worldcoin'in önündeki asıl engel bu kripto parayı ülkelerin yerel paraları ile kolayca takas etmek, ancak bunu işlemin gerçekleştiği noktada yaparak ölçümlemeyi sağlamak olacaktır.
Sam Altman'ın aynı zamanda Open AI‘ın da CEO'su olduğunu eklemem lazım. Ayrıca Worldcoin sahip olduğu teknolojileri ve yaptığı araştırmaların sonuçlarını açık kaynak olarak paylaşma vizyonuna da sahip. Çok beklemeden Worldcoin'in nasıl ilerlediğini ve yaptığı testlerin sonuçlarını okuruz diye düşünüyorum.
P2E oyunlar ve Guild'ler
Bu kadar UBI demişken;
Axie Infinity benzeri ’
play to earn‘ oyunlardan bahsetmesem olmazdı. Gelir düzeyi düşük ülkelerde adeta bir işe dönüşen bu oyunlarda; asıl finansal getiriyi oyuna başlamak için yapılması gereken başlangıç yatırımını yapanlar kazanıyor. Axie tek örnek değil, bu gibi çok sayıda oyun var ve hatta bu gibi oyunlar için kurulan ’
guild‘ mekanizmaları var. Yani para kazanmak için oyun oynamayı bekleyenlerle, oyunu oynamak için çeşitli
item'lara sahip olup kiralayarak gelir elde edenleri buluşturan pazar yerleri.
Play-to-earn oyunlar yalnız mı, hayır değil. Yapay zekanın otonom çalışmasına yetmediği ürünlere sahip olan dev şirketler (sürücüsüz araçlar gibi) de büyük bir iş gücüne ihtiyaç duyuyor. Bu pencereden bakınca UBI'nin yanında bu gibi işler de kısa ve orta vadede dünya ekonomisi için önemli bir konu başlığı olacak gibi duruyor. Ve tabii ki birer regülasyon alanı.
Kapatmadan; ülke olarak UBI'ye muhtaç olmamak veya yukarıda tariflediğim alanlarda çalışan milyonlarca dijital iş gücüne sahip olmamak için kesinlikle gaza basmamız gereken bir dönemdeyiz.