Yalnızca 2017 yılında dünyada 165 milyar dolar büyüklüğünde olan VC yani risk sermayesi yatırımları; veriden çok ‘his’, finansal analiz ve network ile yürüyor desem hiç yanlış olmaz.
Aşağıda detaylarını bulabileceğiniz, Kauffman Fellows’un blogunda yayınlanan
bu yazıda, geriye dönük veriden beslenen bir öğrenme olmasa da verinin oldukça güzel bir kullanımı mevcut.
Yıllardır varolan ‘decision-analysis framework’ kavramını VC yatırımlarına yansıtan bu yapıda olumlu ya da olumsuz önyargıların önüne geçebilmek mümkün gibi duruyor. Temelde aşama aşama şirketin ‘happy path’ yolculuğunu ele alan bu method çok güzel bir veri görselleştirmesi sağlıyor diyebilirim. İlk aşamada pazar, ürün, takım ve finansal riskleri ele alarak başlayan süreç, sonrasında şirketin olası büyüme geçirdiğinde pazara nasıl penetre edeceği, kullanıcı alışkanlıkları, ekibin tecrübesi ve teknolojinin olgunluğu gibi maddeleri ele alarak devam ediyor…
Öğrenme ve hata yapma maliyetlerinin çok büyük olduğu bir alan olduğundan dolayı yatırım dünyası için bu gibi çalışmaların artması muhtemel gözüküyor. Algoritmanun ‘X şirketine yatırım yaptığında IRR (VC şirketinin karı diyelim) yüzde x ihtimalle x olacak’ demesi son derece zor, ama bu gibi çabaların daha da büyüyerek artmasını tahmin edebiliriz. Örneğin muhtemelen şu an için excel’de bulunan çeşitli hesaplama ve verilerin (yatırım yapılan sektörler, coğrafyalar, dış kaynaktan gelen çeşitli ‘trend’ analizlerinin karşılıkları..) konuya özel bir platformda yer alması ve karar odaklı çıktıların verilmesi aklıma gelen ilk örnek. Framework’ün halihazırda Ulu Ventures’da ulgulandığını da son olarak eklemeliyim.