Biraz ağır okuyor olsam da oldukça keyifli ve zihin açıcı bir kitap olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğim
7 Powers, her ne kadar kitabını okumadan önce adını duymamış olsam da girişimler ve halka açık şirketlerde başarılı bir yatırımcı (2003 yılında yaptığı Netflix yatırımı belki de en ilgi çekicisi) olan Hamilton Helmer imzasını taşıyor.
Kitapta yaptığı yatırımlardan bahseden Hamilton, yıllar içinde şirketlerin halka açık verileri haricinde onları değerlendirirken geliştirdiği bir metodolojiyi tarif ediyor. Stratejiyi oluşturan yedi güce değinen Hamilton, zaten aşina olduğumuz;
- scale economies
- network effect
- process power
-
switching cost (Kitaptaki örnek de şaşırtıcı değil: SAP 🤷🏻♂️)
- branding
kavramlarına atıfta bulunuyor. Sonrasında bu 5 maddeye daha önce bu kadar derli toplu anlatıldığını görmediğim 2 ekleme yapıyor:
-
cornered resources: Aynı zamanda Founder & problem fit denilen ekiple problemin uyumunun bir üst aşaması şeklinde tarif edebileceğim köşedeki yetenekler, iş modelinin hayata geçmesinde
-
counter positioning: Clayton Christensen’in yıkıcı inovasyon adını verdiği kavrama da atıfta bulunan Hamilton, şirketlerin değişen pazar şartları karşısında konumlanması olarak özetleyebilirim.
Hamilton şirketlerin bu son iki maddeye sahip olsalar da yukarıdaki noktalara zaman içinde ulaşabileceğinden biraz da matematiksel bir bakış açısıyla bahsediyor.
Strateji ve şirket değerle-ndir-mesi gibi tarifi zor konulara bir zaman çizelgesinde tanımlara oturtan ve biraz da matematiksel formülünü veren 7 Powers kitabını konuya ilgi duyacağını düşünenlere şiddetle tavsiye ediyorum. Kesinlikle kıza ama öz, ve akılda kalıcı. 7 Powers ‘nedir?’ bölümünü bitirdim, ‘nasıl?’ kısmından da notlarım olursa yine buradan sizinle paylaşacağım.